Victoria Falls

Geplaatst op door Andries in Geen categorie

Victoria Falls, een van de zeven natuurlijke wereldwonderen en een van de highlights van Zuidelijk Afrika. Veel mensen zien alleen maar dit stukje van Zimbabwe, wat heel erg jammer is, want het land heeft zoveel meer te bieden. Wij kregen even een cultuurschok toen we hier aankwamen, waar is het mooie vriendelijke Zimbabwe gebleven! Een toeristische trekpleister trekt helaas al het soort gespuis aan wat misbruikt maakt van de alom vertegenwoordigde naïeve overlanders, met alle gevolgen van dien.

Toch had het voor ons ook wel weer wat fijns, want ja, hoe leuk een bush camp ook is, of gewoon ergens je tent op zetten, het is wel erg fijn dat je ’s nachts gewoon naar de wc kan zonder bang te hoeven zijn voor een nijlpaard op je weg. Al verkies ik toch een nijlpaard boven alle opdringerige verkopers en aanbiedingen van een African Boyfriend.

Woefie kijkt of we al wakker zijn!Wat wel heel erg leuk was, was dat een van de honden van de backpackers besloten had dat hij onze nieuwe vriend was. Hij volgde ons de hele dag en sliep voor in onze tent om ons te bewaken. Helaas konden we hem niet mee de grens over smokkelen en hebben we hem moeten achterlaten.

Van Zwitsers die we eerder waren tegen gekomen hadden we gehoord van de Gorge Lodge, een lodge letterlijk op het randje van de Zambezi kloof, echt super mooi uitzicht op de kloof, maar helaas toch iets te veel boven ons budget. Gelukkig waren de eigenaren zo trots op hun locatie dat je er ook als niet gast onder het genot van een drankje van mocht genieten. Onderweg er naartoe had je mooi uitzicht over de Zambezi valei en kon je van 10 km afstand de enorme mistwolken zien die boven de watervallen hangen.

Victoria FallsNatuurlijk moesten we ook naar de Victoria Falls zelf, ik was hier 8 jaar geleden al eerder geweest in het droge seizoen, dus ik was benieuwd hoe het nu in het natte seizoen zou zijn. Nou indrukwekkend kan ik je vertellen. Miljoenen liters water komen er in een keer naar benden, zo veel dat je vaak helemaal in de wolken zat van het opstuivende water.

Main FallsDe watervallen liggen in een national park op loopafstand van het dorpje, het bijzondere van het gebied rond de watervallen is dat het door het continue opstuivende water een regenwoud is, waar de rest van de omgeving in het droge seizoen een droge dorre vlakte is. Voorheen was het regenwoud veel groter en besloeg het bijna het hele dorp maar door afnemende waterhoogtes (o.a. door Lake Kariba in de bovenstroom) wordt het regenwoud steeds kleiner.

Verder hebben we er niet heel veel gedaan. Het dorpje zelf had buiten heel veel crafts en opdringende verkopers niet veel te bieden. Het was wel leuk om weer naar het casino te gaan, een replica van Great Zimbabwe, waar ik bijna 8 jaar geleden mijn 24e verjaardag heb gevierd.

Na ruim een week was het weer tijd om verder te gaan. We kunnen terugkijken op een hele mooie maand in Zimbabwe. Het was dan misschien niet het beste seizoen om er heen te gaan maar we hebben er wel van genoten.

Victoria FallsZimbabwe kent bijna iedereen door hun dictator Robert Mugabe. Een verschrikkelijke man die het land tot onder aan de afgrond heeft gebracht. Van de graanschuur van Afrika tot een land waar overal hongersnood heerste. Rond 2009 was de hyperinflatie zo erg geworden dat niemand meer iets durfde te kopen of verkopen, winkeliers hadden geen voorraden meer omdat ze nooit meer de investering van het voorraden terug konden verdienen. Het grootste bankbiljet was 100.000.000.000 dollar, wat op een gegeven moment niet meer waard was dan een kwartje. Gelukkig heeft Zimbabwe tegenwoordig de Amerikaanse dollar en de Zuid Afrikaanse Rand als betaalmiddel en krabbelt de economie en het toerisme weer langzaam op. Iedereen die niet verder is geweest dan de Victoria Falls zal dit niet zo erg in de gaten hebben gehad, het was, is en blijft de belangrijkste trekplaats van Zimbabwe. Maar als je er heen gaat, ga ook naar de rest van het land, je zal hier hele mooie natuur en onwijs vriendelijke mensen tegenkomen. Criminaliteit is laag, de politie houd je heel vaak aan, maar is niet corrupt zoals in Mozambique. De horrorverhalen die iedereen uit de krant kent van de blanke boeren, zal je als toerist zelf niet meemaken. Het is maar een heel klein deel van de bevolking die hier verantwoordelijk voor is, het overgrote deel van de Zimbabwanen is juist super vriendelijk en vinden het alleen maar geweldig dat er weer toeristen komen.


Over Andries

Google Plus View all posts by Andries →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Do you know how much this one?
  • Recente reacties

  • Bezochte landen

  • Joho Insurances


    Wij zijn verzekerd via Joho Insurances zodat we onverwacht niet een nog duurdere reis maken.