Tbilisi

Geplaatst op door Inge in Geen categorie

Vrijdag 24 juni zijn we aangekomen in Tbilisi. De 1e avond niet zo heel veel gedaan, ondanks dat we de hele dag alleen maar in een marshrutka gezeten hebben, waren we erg moe.
De volgende dag zijn we Tbilisi gaan verkennen. De Rustaveli (een van de hoofdstraten van Tbilisi) afgelopen, naar de oude stad en nog wat meer dingen verkend. Oversteken in Tbilisi is bijna onmogelijk, gelukkig hebben ze op veel plaatsen ondergrondse doorgangen gemaakt, helaas zijn deze niet zoals in Moskou en Kiev vol met winkeltjes maar erg donker, toch nog altijd veiliger dan de straat oversteken.
’s Avonds was het Tbilisi beerfest, op het Rose Revolution Square. Samen met Holger, een Duitser die we uit Batumi kennen bij een paar Georgiërs aan tafel aangeschoven, na even een paar minuten aftasten was het één en al gezelligheid. Het enige nadeel was dat het bier meer schuim was dan bier, ja dan moet je het ook niet in kartonnen bekers tappen. De Georgiërs hadden hiervoor een oplossing, ze haalden gewoon 2,5 liter flessen uit een winkeltje in de buurt ;-)
Na afloop van het beerfest nog even naar de Bude bar geweest. Hier raakte Andries weer met wat Georgiërs aan de praat, deze nodigde hem uit voor een supra (groot eet- en drink festijn onder Georgiërs), maar ook hier geldt, afspraken om 3 uur s’ nachts worden meestal niet nagekomen.
De dag erna besloten we onszelf eens heerlijk te verwennen, in Tbilisi zitten heel oude zwavelbaden, waar je voor niet zoveel geld een privé bad + scrub en massage kan krijgen. Andries is goed onder handen genomen door een dikke Georgiër, maar het was heerlijk.
Hierna de berg op (ja we blijven bergbeklimmen in dit land) naar de Mamadavit kerk, een aantal mensen was zo vriendelijk ons de weg te wijzen, het was alleen recht de berg op over kleine paadjes door een soort sloppenwijk. Hierna via de botanische tuinen naar het Narikala fort. ’s Avonds weer naar het beerfest :).
Maandag zijn we naar Gori gegaan, een stadje op een uur afstand van Tbilisi. Omdat het de geboortestad is van Jozef Stalin is het grootste Stalin Museum van het land hier. Het museum zelf was een indrukwekkend groot gebouw, binnen kregen we een rondleiding van een vrouw die wel veel feiten wist maar het helaas op een schoolspreekbeurt manier opdreunde. Naast het museum staat nog het originele geboortehuis van Stalin, en de extra beveiligde treinwagon waar Stalin o.a. mee naar de Yalta conferentie is gereisd.
Hierna naar de grottenstad Uplistsikhe even buiten Gori geweest. Deze grottenstad was één van de eerste nederzettingen in Georgie, origineel waren de meeste grotten gesloten, zodat de stad niet zichtbaar was voor eventuele aanvallers, momenteel is er nog één grot gesloten, de rest is helaas open, deels door aardbevingen en erosie maar ook om het toegankelijker te maken voor toeristen. Gelukkig is deze plek in 2007 op de UNESCO werelderfgoed lijst gezet.
Op de terugweg in Gori bij een lokale markt uitgekomen, hier bleken veel mensen zelfgemaakte wijn te verkopen (uit plastic flessen), omdat de kwaliteit nogal verschilt per fles mocht je bij iedereen proeven, na zo’n 8 wijnen te hebben geproefd die toch echt niet te drinken waren uiteindelijk eentje gevonden die wel goed te doen was, we hebben toen maar een flesje gekocht (plastic fles van een liter voor 80cent).
’s Avonds terug in het hostel vroegen 2 Amerikanen ons of we de dag erna mee wilden naar Davit Gareja, ook een grottenstad maar dan geheel met kloosters aan de grens van Azerbeidzjan. Omdat er geen openbaar vervoer heen gaat moet je met een taxi, deze was geregeld, helaas belde hij de volgende ochtend dat het niet door kon gaan. We hebben nog geprobeerd een andere taxi te regelen maar die vroegen allemaal te veel. Dus toch onverwacht een dagje weinig gedaan, het was echt verschrikkelijk warm dus na een bezoekje aan Sameba Cathedral (de grootste en nieuwste kerk van Tbilisi) vonden we het wel genoeg voor deze dag en hebben we een terrasje opgezocht.

Omdat we benieuwd waren naar andere delen van het land hebben we de Lonely Planet er bij gepakt en besloten een paar dagen naar Sighnaghi te gaan. Dit ligt in het oosten van Georgië richting de grens met Azerbeidzjan, het is het gebied waar de beste wijn van Georgië vandaan komt. Sighnaghi is een leuk stadje, oogt een beetje Italiaans, op de top van een berg, als het helder weer is het je een geweldig uitzicht op de Caucasus (nu helaas niet, het is te warm en daarom erg heiig). Het hostel waar we verblijven word gerund door een stel Amerikanen, echt een geweldige ligging op de top van een berg, een groot huis met een grote (helaas niet zo goed onderhouden) tuin. We waren van plan om hier maar 2 nachten te bijven en dan doorgaan naar Azerbeidzjan, maar het zijn gezellige mensen (+ geit die alles eet behalve gras ;-)), je kan hier heerlijk relaxen (donderdag heerlijk de hele dag met een boek in een hangmat in de tuin gehangen), en vanavond geven ze een groot feest voor 4 juli (onafhankelijkheidsdag in Amerika), dus ja, we hebben besloten hier wat langer te blijven dan gepland. Morgen vertrekken we richting Azerbaijan, waar onze eerste stop Sheki zal zijn, waar we als er plek is zullen verblijven in een Karavanserai (een oude overnachtingsplaats voor handelaars op de zijderoute). Maar vanavond eerst American party in Georgië ;-)6 reacties op Tbilisi

 1. Gerda zegt:

  Boeiend verslag!

  Rook het zwavelbad ook typisch? In IJsland was het wel een gek luchtje waar je even aan moest wennen, het badderen zelf was heerlijk. Hoe gaan jullie naar Azerbaijan, met de trein?

  Wij hebben vandaag een feestje van Levi.

  Liefs uit een zonnig Utrecht,
  Gerda en ♥&♥

 2. margriet zegt:

  Mooi verhaal!!
  Heeft inge ook foto’s gemaakt toen je onder handen werd genomen door een dikke georgier???
  Hier alles ok, gaan zo op vakantie!!! Heel ver weg, helemaal naar duitsland!!
  Gisteren verjaardag levi gehad, heb je link foto’s gestuurd!! Mooie foto’s Gerda en babies………..

 3. Sjaak zegt:

  Toevallig was er ook een bierfeest ;-) Groetjes, Sjaak

 4. Robina zegt:

  Hey,

  wat een verhaal weer!
  Geniet ervan lieverds!

  En Gerda, begrijp ik goed dat je een tweeling krijgt? Gefeliciteerd!!!! leuk joh! Inge in 1x 2x tante als ze terug is :-)

  Groetjes Robina

 5. Claudia zegt:

  Wauw, wat een toffe reis zijn jullie aan het maken. Geweldig om daar zo’n bierfeest mee te maken :-) Heel veel plezier verder!

 6. Gerda zegt:

  Hi Robina, ik ben inderdaad in verwachting van een tweeling. De twins hebben straks een suikeroom en -tante die zich in exotische landen bevinden. Ben benieuwd naar de Chinese kraamkado’s :-) Groetjes, Gerda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Nee, geit, je mag mijn t-shirt niet opeten, ksst!
 • Recente reacties

 • Bezochte landen

 • Joho Insurances


  Wij zijn verzekerd via Joho Insurances zodat we onverwacht niet een nog duurdere reis maken.