Sayaboury

Geplaatst op door Inge in Geen categorie

Al een paar weken voor we naar Laos gingen kwam ik op een forum het olifantenfestival van Sayaboury tegen. Het lag redelijk op de route en we hadden nog tijd om er heen te gaan.

Gelukkig niet zo’n lange rit erheen, erg stoffig en de bus moest ook nog even met de ferry naar de overkant van de rivier. Dit maakte meteen duidelijk dat we in de minder bezochte gebieden van Laos kwamen. Wat het extra leuk maakte was dat er maar weinig reizigers van dit festival afwisten, waardoor het geen Falangfeestje, maar een echt Laotiaans feestje was.

Waar gaan ze al die olifanten laten dachten we, nou dat werd snel duidelijk. Een groot aantal stond langs de rivier waar geen huizen stonden en er was nog een standplaats bij een basisschool voor de deur, de kinderen zullen hier wel blij mee geweest zijn want die hadden lekker een week vrij.

Van te voren hadden we al een homestay geregeld en deze keer niet een apart hutje voor de buitenlanders, maar gewoon bij een Laotiaans gezin in de woonkamer. Onze gastheer sprak, ondanks zijn masters degree in Engels, zo’n tien woorden engels, maar met handen en voeten kom je een heel eind.
De eerste dag was nog even wennen, wat wordt er precies van ons verwacht, hoe laat gaan ze naar bed enz., maar dat gold net zo hard voor onze gastheer. Het was een heel leuke ervaring om eens goed te zien hoe de gemiddelde Laotiaan nou leeft en het waren erg gastvrije en vriendelijke mensen. Op vrijdagavond moesten we verplicht mee eten, want de hele familie kwam en die vonden die buitenlanders ook wel erg interessant. Er kwam een uitgebreide maaltijd op tafel met buffel, vis, groenten en sticky rice.

Al voor het festival begon waren er een hoop olifanten aanwezig, en die kwam je dan ook overal tegen. Elke ochtend kwam er een kolonne langs onze deur lopen op weg naar de rivier om te baden, dit doen ze zo’n 2-3 keer per dag en is altijd weer een heel spektakel om te zien. Soms is het een verplichte bezigheid, maar vaak is het ook even speelkwartier, en niet alleen voor de olifanten maar ook voor de mahouts (olifantentemmers).

Het festival zelf had een mooi programma waar in de praktijk niet zo veel van terecht kwam, onderdelen gingen niet door of er was niet bekend waar het was, maar dat mocht de pret niet drukken. Hoogtepunt van het weekend was de officiële opening en de daarop volgende optocht, zo’n 50 olifanten achter elkaar de stad door en niet gewoon over de brug maar door de rivier.

Het was duidelijk een heel evenement, er waren enorm veel mensen aanwezig en het hele terrein was omgetoverd tot een grote braderie waar heel veel locals tijdelijk een winkeltje of restaurant openden. Elke avond was er een traditionele dansshow, waar zelfs een speciaal nummer voor geschreven was.

Op zaterdagavond was er groot vuurwerk gepland, maar de timing ging duidelijk niet helemaal goed, halverwege een optreden begon het ineens en het uur erna werd er af en toe nog iets afgestoken wat niet was afgegaan.

Verder hebben we vooral heel veel olifanten gezien, in tegenstelling tot de Afrikaanse is de Aziatische olifant goed te temmen en valt ze veel te leren o.a. geld aanpakken en aan de mahout geven die op z’n kop zit, zitten, liggen, in een boom klimmen en ze kunnen zelfs disco dansen. Over het algemeen zijn het heel vriendelijke en nieuwsgierige beesten, maar ze blijven extreem groot.5 reacties op Sayaboury

 1. Gerda zegt:

  Dressuur met olifanten ipv paarden :-)

 2. andries en sietske zegt:

  .
  zien jullie ook katten, hoor je nooit over

 3. Andries zegt:

  Jazeker. En ze missen hier allemaal een stuk staart, waarom weten we niet.

 4. Eefje zegt:

  Nu begrijp ik waarom jullie vorige week geen internet verbinding hadden :-) Liefs Eef

 5. claudia s zegt:

  Agnes en ik zijn onder de indruk!
  Owja het is OMA Agnes nu :)
  Groetjes,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Hé, een olifant!
 • Recente reacties

 • Bezochte landen

 • Joho Insurances


  Wij zijn verzekerd via Joho Insurances zodat we onverwacht niet een nog duurdere reis maken.