Kruger, Mpumalanga en Limpopo

Geplaatst op door Andries in Geen categorie

Blyde river canyonEenmaal in Zuid-Afrika zijn we naar Nelspruit gereden, een stadje waar je niet echt veel te zoeken hebt, maar wel goed inkopen kan doen voor verdere avonturen, vooral praktische dingen die je toch echt nodig hebt en waar je in de bioscoop de nieuwste Hobbit-film kan zien en een nieuwe radiator in je auto kan zetten :-). Vanuit Nelspruit zijn we naar Sabie getrokken, waar we in Billy Bongo’s Backpackers belanden. De eigenaar is een blanke Zimbabwaan, die na de onafhankelijkheidsoorlog het land moest verlaten en daarna in Zuid-Afrika in het leger gediend heeft tijdens de apartheid, bij operaties in Angola. Ook over de regio waar we zaten had hij veel verhalen, waarvan ik sommige onze moeders maar moet besparen, ook met een korreltje zout.

Mac Mac fallIn de buurt van Sabie zitten heel erg veel watervallen, waarvan we er dan ook veel gezien hebben en natuurlijk de Blyde River Canyon. Deze canyon is prachtig om af te rijden, ook omdat er op de route overal uitkijkpunten zitten waar je even kan uitstappen om het uitzicht te bewonderen.

Hierna zijn we nog even in Nelspruit geweest voor wat praktische zaken en besloten we nu toch eindelijk Kruger maar eens te bezoeken, want dat schijnt een hoogtepunt te zijn in Zuid-Afrika :-). Het viel niet tegen, meteen bij binnenkomst kwamen we nijlpaarden en neushoorns tegen en zagen we zelfs een giraffe drinken, wat er bijzonder onhandig uitzag.

IMG_4412Het Krugerpark is het meest luxe park waar we totnogtoe zijn geweest, de kampeerplekken zitten op mooie plekken en soms kan je ’s avonds zelfs hyena’s langs zien lopen. Elk rustkamp heeft een winkel die alles heeft, en op de camping kun je zelfs een boiler in de keuken vinden waar je meteen heet water uit kan halen. Het totale park is groter dan Nederland en heeft verschillende soorten natuur, waar elke keer andere dieren zitten, dus je wisselt om de paar dagen van kamp en omgeving.

IMG_4327En dan kan ga je elke ochtend om vijf uur op, eet je wat, drink je koffie en ga je op pad om vandaag toch echt een leeuw of een luipaard te zien, wat meestal niet lukt, maar onderweg kom je andere prachtige dieren tegen, zoals impala’s (wel heel veel), olifanten, giraffes, neushoorns, buffels, jachtluipaarden, wrattenzwijnen en meer. Het is geen dierentuin, dus het is elke keer weer een verrassing wat je die dag gaat zien, en gelukkig zie je elke dag wel weer wat leuks. En na het rijden kan je lekker in het zwembad plonsen, wat heerlijk is, want in het Kruger is het nogal heet!

IMG_5909Uiteindelijk hebben we de leeuwen trouwens gezien, wat een prachtige dieren zijn het. Lekker op een kopje in het gras liggen, af en toe een rondje lopen en dan verder slapen, het blijven katten :-).

 

 

IMG_4991Ook zijn we nog bestormd door een luid trompetterende olifant, maar onze Hilux was gelukkig sneller :). Dus nee, die blies het verhaaltje niet uit met zijn lange snuit.

 

 

Tussendoor zijn we nog even in Phalaborwa geweest, waar we de Amarula-fabriek bezochten, Inge haar favoriete drankje :-). Bij aankomst lieten ze eerst een promovideo zien, waar je wel een glas Amarula met ijs bij kreeg, en daarna kregen we een rondleiding door de fabriek. Doordat de Marula-vrucht die gebruikt wordt om het drankje te maken niet te kweken valt, moeten ze bij wilde bomen verzameld worden. Veel arme, lokale Zuid-Afrikanen grijpen deze kans om wat bij te verdienen en komen zakken vol van het fruit afleveren bij de fabriek. Zo wordt zelfs een borrel drinken ontwikkelingswerk :).

IMG_4283

Na het Kruger zijn we nog een nachtje in Nelspruit geweest en daarna doorgereden naar Tzaneen, waar we in een backpackers in een mooie vallei sliepen en nog even de auto wat bijverfden om de roest tegen te gaan en gewoon even een dag geen zin hadden om auto te rijden na het Kruger :-).

Vanuit Tzaneen zijn we naar Louis Trichardt gegaan, waar een backpackers boven op de een berg zat, met ruim uitzicht over de stad en waar ik nog even wat kon werken en we nog wat informatie konden inwinnen over onze rit naar Zimbabwe, maar daarover later meer! :)


Over Andries

Google Plus View all posts by Andries →

2 reacties op Kruger, Mpumalanga en Limpopo

 1. Trudy zegt:

  Weer een prachtig verhaal over belevenissen Andries! Bespaar ons de vervelende verhalen maar, dat doe je goed-:) XXX Trudy

 2. Frank zegt:

  Kun je de spannende verhalen ff op de email zetten dan ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Impala!
 • Recente reacties

 • Bezochte landen

 • Joho Insurances


  Wij zijn verzekerd via Joho Insurances zodat we onverwacht niet een nog duurdere reis maken.