Jeruzalem

Geplaatst op door Inge in Geen categorie

Dome of the RockJeruzalem, een stad die al een tijd op ons lijstje stond en als je er dan anderhalf uur vandaan woont kan je dit toch echt niet missen. Anderhalf uur was een beetje optimistisch van ons, door de extreme veiligheidsmaatregelen aan de grens duurde het toch echt 6 uur voordat we er echt waren, maar gelukkig, we hoefden niet in een hokje uit te leggen waarom we toch al die visums in ons paspoort hebben.

Uitzicht over de klaagmuur en tempelbergIn Jeruzalem weer behoorlijk onze historische religieuze kennis weer eens opgehaald. Het blijft bijzonder dat in deze stad zoveel belangrijke religieuze plaatsen van verschillende religies zo dicht bij elkaar liggen of zelfs op dezelfde plek.

In eerste instantie zagen we eigenlijk niet zo veel verschil met Jordanië, maar dat kwam ook omdat ons hotel in een moslimbuurt lag.

Jeruzalem

Jeruzalem is in verhouding met Amman extreem toeristisch, overal kraampjes met souvenirs en iedereen wil je wat verkopen, daar hebben we ondertussen wel ervaring mee dus gewoon zonnebril op en vooral niet laten zien dat je toch stiekem even kijkt wat ze hebben.

Wat kan je anders doen hier dan de geschiedenis induiken en er achter komen hoeveel kennis je echt hebt van de verschillende religies.

 

Gebouwd op Golgotha, waar Jezus gekruisigd is.

Gebouwd op Golgotha, waar Jezus gekruisigd is.

Natuurlijk Via Dolorosa afgelopen, de weg die Jezus heeft afgelegd naar zijn kruisiging.  De Church of the Holy Sepulchre, die gebouwd is op de plek waar hij gekruisigd is en de grot waar hij opgebaard heeft gelegen. Anders dan dat ik me had voorgesteld is dit echt midden in de stad en is er van de berg en de grot niks meer over.
Door alle verschillende wijken gelopen, de moslim, christelijke, Joodse en Armeense wijk. Heerlijk dwalen door kleine steegjes, om elke hoek was er weer wat nieuws te ontdekken.
Voor de tempelberg moesten we door strenge controle, netjes bedekt en keppeltjes zijn hier absoluut niet toegestaan. En natuurlijk ook de Klaagmuur bezocht, wat de westelijke muur van de Tempelberg is.
Wat ons vooral erg opviel in Jeruzalem is de nog steeds extreme onbegrip voor andere religies en culturen. De Joden zijn weer boos op de moslims omdat zij de tempelberg hebben “ingenomen”, terwijl het volgens hun geschiedenis dat ook een belangrijk religieuze plek is, de moslims reageren hier weer op door geen Joden (of in ieder geval niet met uiterlijke kenmerken) binnen te laten, en zo kan ik nog wel even door gaan.
Je zou hopen dat juist hier mensen toch vreedzaam met elkaar samen kunnen leven maar helaas is dat toch echt niet zo.  Ook het uiterlijk vertoon van macht van het Israëlische leger en politie viel heel erg op, al werd er voor ons nette toeristen die er niks mee te maken hebben altijd weer een uitzondering gemaakt.

Plafond Church of the Holy SepulchreOverdag zijn we supercultureel geweest in de oude stad en ’s avonds gingen we eens wat hedendaagse cultuur proeven in het uitgaansgebied van Jeruzalem, toch wel weer heerlijk om weer eens openlijk op een terras te kunnen zitten. Het contrast tussen de oude stad met al zijn kleine nauwe steegjes, oude huisjes en overal souvenirs en het nieuwere gedeelte van de stad is wel erg groot. Ruim, modern en je kan alles krijgen wat je wilt.

Ook hier kwam weer een eind aan, omdat we een nieuw visum voor Jordanië nodig hadden moesten we via mijl op zeven weer terug naar Amman, deze keer was de grens van Israël geen probleem, alleen de Jordanese grens was iets moeilijker omdat we samen met een Israëlische de grens over staken, ja wij zijn toch erg blij met ons Nederlandse paspoort.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Amen :)
  • Recente reacties

  • Bezochte landen

  • Joho Insurances


    Wij zijn verzekerd via Joho Insurances zodat we onverwacht niet een nog duurdere reis maken.