Hong Kong

Geplaatst op door Inge in Geen categorie

De treinrit van Shanghai naar Shenzhen duurt 19 uur, dit lijkt erg lang, maar het is met een slaaptrein best goed te doen. We hadden mooi twee onderste bedden gereserveerd en we installeerden ons voor de reis. Helaas zaten we voor in de wagon vlak bij de WC’s, maar daar heb je nog geeneens echt last van, want ze zitten verderop in het gangetje, maar ’s morgens als je nog lekker ligt te slapen word de één na de andere Chinees wakker en het ochtendritueel, vooral van de Chinese mannen, is een lekker potje rochelen. Goedemorgen dus, daar ging mijn eetlust.

Eenmaal aangekomen in Shenzhen loop je via het treinstation / winkelcentrum zo naar Hong Kong. Stempeltje bij de Chinezen (uhh, waar had ik ook al weer twee maanden geleden die exit kaartjes gestopt?), nog een stempeltje aan de andere kant en welkom voor 90 dagen zonder visum in Hong Kong.

Hong Kong is officieel Chinees maar ze hebben met de Britten afgesproken, toen deze in 1997 Hong Kong teruggaven aan China, dat nog 50 jaar de Britse wetten zullen gelden. Je bent dus officieel nog in China maar het voelt absoluut niet zo, er zijn nog zoveel Britse invloeden aanwezig, o.a. links rijden en echt overal hangen verbodsbordjes. Er word weer (bijna) overal Engels gesproken en de mensen zijn een stuk vriendelijker en beleefder als op het vasteland. (en er word bijna niet meer gerocheld, want daar krijg je hier een boete voor van 1500 Hong Kong Dollar, ca. +/- 150 euro). Helaas zijn de prijzen ook een stuk Britser, je ziet hierdoor duidelijk dat Hong Kong niet geleden heeft onder het regime van Mao en in de tijd dat het vasteland gesloten was voor buitenlanders zij wel met iedereen handel hebben gedreven.

En zo kwamen we in de Chung King Mansions terecht. Ondanks de vele horrorverhalen op internet en van medereizigers, het is nu eenmaal de goedkoopste plek in Hong Kong om te verblijven en de locatie midden in Kowloon is geweldig. Op de eerste en tweede verdieping zitten allemaal kleine winkeltjes, meestal gerund door Indiërs met Afrikanen als hulpje. Voordat je binnen komt staat er een heel leger Indiërs en Afrikanen buiten om je van alles aan te bieden, namaakhorloges, tassen, kleermakers voor maatpakken en natuurlijk hasiesj. De woontorens boven de winkeltjes (4 in totaal 16 hoog) zitten vol met guesthouses, weer gerund door Indiërs of Chinezen. De kunst is om zoveel mogelijk kamertjes in je appartement te proppen. Wij dachten een reservering te hebben, helaas hadden we die per ongeluk voor de verkeerde maand gemaakt en door een beurs zat echt alles vol, oh oh probleem, gelukkig had de man waar we gereserveerd hadden nog een klein éénpersoonskamertje over, dat werd dus knus twee dagen in een bed van 1×1,2 met z’n tweeën.

We kunnen ons best voorstellen dat als je rechtstreeks uit Europa naar Hong Kong komt en in de Chung King Mansions terechtkomt dat het allemaal wat overweldigend op je over kan komen en dat de smalle gangetjes luguber kunnen zijn, maar op zich valt het best mee, zoek wel van te voren een guesthouse uit dat niet al te slechte recensies heeft (er zitten echt hele slechte bij), ja het is klein (douchen op de WC) en het is er altijd druk, maar het is wel een ervaring om niet snel te vergeten (oh ja tip, als je het enigszins kan betalen ga naar een beter hotel ;-))

De eerste avond zijn we naar de Temple Street Night Market gegaan, een echte toeristenmarkt waar je weer dezelfde troep kan kopen als overal op het vasteland. Daarna lekker bij een Indiër gegeten, best lekker om eens iets anders te eten dan Chinees.

Om maar meteen de goede toerist uit te hangen zijn we de volgende dag naar de Victoria Peak geweest, dat is een berg op Hong Kong island waar vroeger de gouverneur woonde en wat tegenwoordig een van de hoofdattracties van Hong Kong is. Eerst met de Star Ferry Victoria Harbor over en toen omhoog met de Peak Tram, een trammetje die recht omhoog de berg opgaat, deze rijdt al zo’n 100 jaar.
Eenmaal boven word je op z’n Chinees onthaald in een winkelcentrum, met de bijbehorende airco op 10 graden. Je kon een mooie wandeling rond de Peak maken waar je tegelijk mooi uitzicht op de stad en de omgeving hebt. Je ziet hier meteen aan de begroeiing dat je je in de sub-tropen bevind, palm-, bananen-, rubberbomen en nog meer exotische begroeiing. De temperatuur was ook een stuk hoger dan in Shanghai, zo’n 27 graden, heerlijk. Helaas trok het vrij snel dicht waardoor het uitzicht niet was zoals het kon zijn. Wel was het als je even van de toeristen attracties wegloopt heerlijk rustig in vergelijking met de rest van Hong Kong.

Hong Kong staat bekend om zijn goedkope elektronica en computerbenodigdheden. Andries moest dit natuurlijk met eigen ogen zien dus de dag erna naar de Golden Computer Arcade. Een centrum vol met kleine winkeltjes waar je de meest uiteenlopende computers, accessoires, tablets en natuurlijk i-phone hoesjes kon krijgen, en ja, het is hier inderdaad goedkoper dan in Nederland (helaas moet je wel heel veel kopen en Cantonees spreken om een goede prijs te bedingen, om je ticket er uit te krijgen)

Naast het computercentrum was een markt, ditmaal niet een voor toeristen maar eentje waar je volgens een vrouw die ons aansprak, de goedkoopste kleding van Hong Kong kon vinden, dat kwam goed uit want Andries had het voor elkaar gekregen in een week tijd allebei zijn spijkerbroeken te laten sneuvelen. Helaas blijft Andries, ondanks dat ze best grote maten hadden, veel te lange benen houden, dan maar proberen of iemand zijn broeken kan repareren.

Na Beijing en Shanghai is Hong Kong is onze derde grote stad achter elkaar, we kregen echt behoefte aan rust en natuur, daarom zijn we een paar dagen naar Lamma Island geweest, een half uurtje met de Ferry vanaf Hong Kong vind je dit kleine paradijsje. Heerlijk rustig, mooie natuur, geen hoogbouw, zon, zee en strand. Wat wil een mens nog meer. Lamma Island heeft het bewijs geleverd dat we eindelijk kunnen relaxen, 5 dagen op het strand gelegen, af en toe een beetje zwemmen, een keer een wandelingetje over het eiland naar een ander dorpje (ok werd toch een wandeling van 3 uur op slippers) en verder niks.

De eerste dagen hadden we een kamer met balkon en uitzicht op zee, helaas was deze daarna volgeboekt en moesten we naar een kamer zonder balkon, maar konden we wel op het dakterras zitten, en dat is met 30 graden overdag en 25 ’s avonds best goed te doen.

Omdat op zaterdag de prijzen verdubbelen en we toch nog wat dingen in Hong Kong wilde zien en doen, zijn weer terug gegaan. En of de vloek ons sinds Beijing achtervolgd, weer zat alles vol, dus weer een nachtje in ons knusse 1×1,2 bedje doorgebracht.

Dankzij Time magazine zijn we op een mooi plekje gestuit, een dakterras op Hong Kong Island met uitzicht op Kowloon waar je gezellig kan zitten en niet verplicht de megadure drankjes van de bar die er zit hoeft te kopen, maar je je eigen drinken en eten mee mag nemen, dit mooie terrasje ziet er namelijk uit alsof het van de bar is, maar is openbaar terrein en iedereen mag er zitten. Kijk daar houden we nu van op een zaterdagavond.

Elke zondag wordt er in Kowloon park een Drakendans en Kung Fu show gegeven, dit is een initiatief van verschillende Kung Fu scholen. Om het er wat spectaculairder uit te laten zien is het wel allemaal wat meer show Kung Fu, maar toch was het erg leuk om te zien.

 

De laatste dag in Hong Kong wilde we toch nog graag naar de Tian Tan Boeddha op Lantau, dit is de grootste zittende bronzen boeddha ter wereld. Ook meteen een goede gelegenheid om Lantau te zien wat ook een mooi eiland schijnt te zijn. Heen met de bus over Lantau naar de boeddha en terug met de übertoeristische kabelbaan, mooi uitzicht, ondanks dat de al een week beloofde regen nu eindelijk is gekomen. Het is inderdaad een mooi eiland, maar hier is het zoals in heel Hong Kong, de echte wilde natuur is weg, alles is geregeld, off the road hiken is verboden, alleen over de aangelegde betonnen paden en je moet best goed je best doen om ergens heen te kijken en niet een fabriek of weer een stapel lelijke Chinese flats te zien.

Op de terugweg nog even uitgestapt in Mong Kok, dit claimt het dichtstbevolkte en drukste stukje op aarde te zijn, daar zouden ze best wel eens gelijk in kunnen hebben.

Hong Kong was een leuk uitstapje, het is een leuke stad waar genoeg te doen is, maar het is er wel enorm druk, vergelijk het maar met een zaterdag middag in de Kalverstraat maar dan een tikje erger en continue. De mensen zijn vriendelijker en beleefder dan op het vaste land. Als je van ongerepte natuur houd, ga er niet heen, dat ga je niet vinden, maar als je stad en natuur / stand wil combineren en het wel fijn vind dat overal paden voor zijn en alles staat aangegeven is het zeker een aanrader als leuke tussenstop.

Oh ja, omdat er sinds Beijing een vloek op ons schijnt te rusten dat alles vol is hebben we alvast voor de twee weken rond Chinees Nieuwjaar een hostel geboekt in Kunming.3 reacties op Hong Kong

 1. Rudy zegt:

  Ga drakendansen met Chinees Nieuwjaar, dan verdrijf je die vloek vast wel!

 2. Frank Schreurs zegt:

  Hallo Andries en Inge, het is leuk om jullie te blijven volgen op deze geweldige reis ! Wij hebben gisteren op 11-11-11 onze reis afgesloten met een leuke foto avond bij ons in het dorp. Blijf genieten !! Groeten Frank

 3. Joke Schoehuizen zegt:

  Hallo Andries en Inge

  Ik blijf het heel leuk vinden jullie op deze manier te volgen

  Gr. Joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  You wanna buy copy watch, rolex, bags, hasjiesj?
 • Recente reacties

 • Bezochte landen

 • Joho Insurances


  Wij zijn verzekerd via Joho Insurances zodat we onverwacht niet een nog duurdere reis maken.