En we gaan nog niet naar huis…..

Geplaatst op door Inge in Geen categorie

Het is alweer een half jaar geleden dat we op Amsterdam Centraal op de trein richting Berlijn stapten. Jullie hebben natuurlijk onze belevenissen en avonturen via de website kunnen volgen, maar ondanks dat, toch een korte samenvatting.

De afgelopen 184 dagen hebben we:

 • Ongeveer 20.000 km afgelegd,
 • met de trein, boot, mashrutka, shared taxi, bus, jeep en gewone taxi (nog altijd geen vliegtuigen).
 • in 70 verschillende bedden geslapen.
 • 8 keer in de slaaptrein, 2 keer in de slaapbus en 2 keer op een schip geslapen.
 • 8 kledingstukken versleten en 4 zonnebrillen.
 • 5159 foto’s geschoten,
 • waarvan jullie er 1618 hebben mogen bewonderen.
 • 119 filmpjes gemaakt.
 • Veel gescholden op de lokale bevolking;
 • maar gelukkig nog meer mee gelachen.

En zijn we,

 • In 11 verschillende landen geweest.
 • En in 42 steden, dorpen en gehuchten.
 • Een keer beroofd, en dan niet lichamelijk, maar geskimd.
 • Maar drie keer iets vergeten mee te nemen, en wel een handdoek, zonnebrand en zonnebril.
 • Allebei maar één keer ziek geweest.
 • Ontzettend veel mensen tegen gekomen,
 • Waar je elke keer weer je verhaal aan moet vertellen
 • Maar dit verveelt nog steeds niet, vooral omdat je hun verhalen (die zij net zo vaak moeten vertellen) ook hoort.
 • Erg goed geworden in het beoordelen wat ons iets waard is.
 • Ook zeer bedreven geworden in de schone kunst van het afdingen.
 • het reizen nog lang niet zat, al gaat ergens langer blijven toch steeds meer kriebelen.

Top 5 landen / plaatsen:

Georgie

Een land waar we van te voren niet veel van af wisten en voornamelijk heen gingen omdat het op de route lag, maar waarvan we nu al weten dat we er zeker terug willen. Een land met vele gezichten, prachtige bergen, strand en zee, mooie steden, afwisselend platteland. Lekker eten, erg goede wijn en een super vriendelijke bevolking. Een land waar je je veilig voelt, welkom, niet bang hoeft te zijn om afgezet te worden. Helaas is het de laatste jaren negatief in het nieuws geweest i.v.m. de oorlog met Rusland om Zuid-Ossetië en Abchazië, maar zolang je uit deze gebieden wegblijft is het compleet veilig.

Oezbekistan

Buchara en Khiva:
Hier voel en zie je hoe de oude Zijderoute er ooit uit heeft moeten zien, plaatsen die van zichzelf al een museum zijn, waar je uren rond kan dwalen in de kleine steegjes en elke keer weer wat nieuws kan ontdekken.

Kirgizië

Platteland / bergen:
Rust, ruimte, mooie ongerepte natuur.

Oekraïne

Odessa
Een supermooie stad waar veel te zien en te beleven is.
Yalta
Mooie natuur, leuke badplaats, historie binnen handbereik en Russen die gek doen op vakantie :).

China


Xiahe
Eerste ontmoeting met Tibet. Ontspannen sfeer en vriendelijke Tibetanen.
Xi’an
Weinig van verwacht, maar echt een leuke stad met nog best wat oude architectuur. De moslimwijk is super om doorheen te dwalen en te eten.
Beijing
Blijft een topper door alles wat er te zien, doen en te beleven valt. Helaas hebben wij door alle smog en drukte toch besloten er niet langer te blijven.
Yangshuo
Voor Chinese begrippen erg rustig, vooral buiten het dorpje. Mooie natuur, lekker weer. We zijn benieuwd wat de rest van Zuid-China ons te bieden heeft.

Flop 5 landen / plaatsen:

Azerbeidzjan

Kreeg het al moeilijk na de zeer positieve ervaringen in Georgië, we hebben het echt de kans gegeven maar toch. Het is een land met een heel sterke moslimcultuur met veel Turkse invloeden, dit maakt het een onaangenaam land voor vrouwen, veel mensen zijn niet echt vriendelijk en kan qua natuur niet wedijveren met zijn buurland Georgië.

Kirgizië

Osh en Bishkek
Niks te zien of te doen en voor zonsondergang moet je binnen zijn en niet meer naar buiten willen. In Osh zie je overal nog de sporen van de genocide in 2010, uitgebrande huizen, winkels en bazaars. De mensen wonen en leven hier gewoon tussen alsof er niks gebeurd is.

Oezbekistan

Tashkent
Lelijke Sovjetstad. Erg teleurstellend na Buchara, Khiva en Samarkand.

Turkmenistan

Een land wat we niet hadden willen missen op onze reis maar toch ook een land waar je eigenlijk niks te zoeken hebt. Buiten heel veel woestijn en wat oude steden heeft het weinig te bieden en de hoofdstad Ashgabat is moeilijk te omschrijven. Overal marmer en goud waar je mag er nog net naar mag kijken, maar niet te lang. Een land wat zeker de moeite en het geld van een toeristen visum niet waard is (met verlichte gids) maar als je echt nieuwsgierig bent, neem een transit visum voor 5 dagen net als wij gedaan hebben en oordeel zelf. Andries vond het overigens wel geweldig, maar wil niet nog een keer :-).

China

Ürümqi
Ürümqi was onze eerste echte Chinese stad en daarom nog best grappig voor ons, maar, het is een grote lelijke Chinese stad zoals overal in China.
Guangzhou en Foshan
Lelijke industriesteden met heel veel beton en smog. Chinese steden moeten het al niet vaak hebben van hun schoonheid maar deze twee zijn toch wel echt extreem.

Top 5 ontmoetingen:

 • De taxichauffeur uit Andijon die ons na een half uur uitnodigde om vooral bij hem te blijven slapen en zijn familie te ontmoeten. Midden in de ramadan.
 • Onze medepassagiers in Turkmenistan van Ashgabat naar Turkmenabad. Eerst zorgden ze er voor dat we voor een normale prijs mee konden, i.p.v. de toeristenprijs en toen het bleek dat we toch echt niet genoeg geld hadden om naar de grens te komen ons wat geld gaven. Terwijl ze zelf onderweg waren naar een begrafenis.
 • De restaurant houder in Batumi die ons een gratis maaltijd gaf omdat hij het zo leuk vond dat we in zijn restaurant waren. Wij waren alleen aan het schuilen voor de regen.
 • Het oude vrouwtje in Kiev die Inge bij het Pechers’ka Lavra heilig water gaf
 • De meisjes van het hostel in Kiev die ons pannenkoeken meegaven voor de lange treinreis.
 • Buiten deze opmerkelijke mensen om zijn we nog heel van andere opvallende, leuke, grappige en lieve mensen tegen gekomen. Vaak korte momenten die toch die baaldag of verschrikkelijk lange bus of treinrit weer goed kan maken.

Flop 5 ontmoetingen:

 • De aardige meneer in Lahic die ons te eten vroeg bij hem thuis en na afloopt 40 euro wilde (dacht het niet hé).
 • Zigeuners, waar je ze ook tegenkomt, overal zijn ze irritant, opdringerig, vies en onbeschoft en je weet dat er om het hoekje nog veel meer staan.
 • Chinezen die je iets willen verkopen. Superopdringerig, als je even naar iets kijkt (ook al uit je ooghoek) how many you want, you like, wat is your price. You want Bamboo, you want this, you want that. En vriendelijk nee zeggen werkt echt niet, afwerende gebaren niet, “nee hoeft niet” in het Chinees werkt niet, negeren werkt vaak nog het beste, behalve als ze naast je staan want dan duwen ze het desnoods je strot door. Andries heeft me ’s nachts nog een keer vermaakt door in zijn slaap te zeggen “no, i don’t want to go in your shop”, dus als je er zelfs over gaat dromen….
 • Grenswachter van Turkmenistan die Andries de les ging lezen hoe slecht de Nederlanders wel niet waren omdat we moslims vermoord zouden hebben in Srebrenica, terwijl hij zelf in een land woont met een van de ergste dictators ter wereld.
 • Is er niet, het leven is zo slecht nog niet.

En zo kunnen we nog wel even een uurtje doorgaan over alles wat we gezien, gedaan en beleefd hebben. Over de vele interessante en minder interessante mensen die we tegen zijn gekomen onderweg. Hoe iedere reiziger weer anders tegen het reizen aankijkt, met verschillende budgetten en verschillende doelen.

Vaak hebben we de vraag gehad of we veranderd zijn door het reizen en of we anders tegen dingen aankijken. Ja en nee. Al voor we weggingen realiseerde we het ons al heel goed dat het nog niet zo slecht is in Nederland (behalve het weer dan ;-)) en dat alles toch wel erg goed geregeld is. Natuurlijk gaat dat ook niet altijd even eerlijk, maar dat blijf je helaas altijd houden.

Wat we nu beter konden dan aan het begin van de reis is niks / weinig doen. Kinkt waarschijnlijk een beetje raar maar reizen is vaak een stuk vermoeiender dan je je realiseert (en dan wat wij ons ook realiseren), elke keer een nieuwe omgeving, alle nieuwe indrukken, talen, geld, omgangsnormen, niet even naar de supermarkt en wat lekkers te eten kopen maar weer opzoek naar een restaurantje en maar afwachten wat je nu weer op je bord krijgt, drukte om je heen (vooral in China), pff af en toe om gek van te worden. Zeker in het begin hadden we de innerlijke onrust om maar altijd wat te doen, veel te zien en voelde we ons zelfs schuldig als we iets oversloegen. Het lukt steeds beter om dat naast ons neer te leggen, je kan niet alles zien en doen en ja als je maar 3 weken op vakantie bent dan doe je meer wan je bent maar 3 weken weg. Hier in Yangshuo hebben we een heerlijk guesthouse met een mooi terras met uitzicht op de bergen, vandaag zitten we hier heerlijk in het zonnetje, berichtje typen, beetje lezen enz. Dat is ook genieten en niet altijd maar onderweg zijn en toeristische attracties bekijken, want dat doe je normaal gesproken in het dagelijks leven ook niet. En ja, Andries is hier beter in dan ikzelf.

Van heimwee hebben we geen last, ja af en toe naar de simpele dingen in Nederland, dus we zijn voorlopig nog niet van plan om naar huis te gaan. Al proberen we steeds minder te gaan plannen, want je weet toch nooit van te voren hoe het loopt, de ene keer zijn we in 2 dagen op een plaats uitgekeken en gaan we weer verder en de andere keer blijf je veel langer hangen dan gepland. Dat is ook het mooie van lang op reis zijn, je hoeft ook niet te plannen,  als je je visum maar in de gaten houdt.11 reacties op En we gaan nog niet naar huis…..

 1. Robina zegt:

  Hey Meissie,

  Mooi stuk weer!
  mooie foto die laatste in Yangshou, ik was ook op dat plekje met Lay in het water!
  Doe Tripper de groeten van ons!
  Liefs XR

 2. Claudia S zegt:

  geweldig stukje Inge! en we moeten al een half jaar zonder je! wat gaat de tijd toch hard

 3. Max zegt:

  Heel leuk stuk!

 4. trudy zegt:

  Mooie samenvatting Inge! Fijn dat jullie geen heimwee hebben, jullie mogen nog even:-)
  Heel erg leuk zo met jullie mee te reizen!xxxx

 5. Sjoerdtje zegt:

  Leuk hoor om nu een samenvatting te lezen.
  En ja gewoon genieten en niets doen is ook een kunst!

 6. Time flies!!
  Leuk om elke keer jullie verhalen te lezen!
  En gewoon doorgaan met genieten!! En wie weet kruisen onze paden elkaar op een gegeven moment!! Voor mij is het bijna tijd om na 12 maanden latin america te verlaten voor down under.. Gaat pijn in mijn hart doen…

 7. Gerda zegt:

  Wow een half jaar alweer, mooie samenvatting! Mis wel hoeveel % van het reisbudget al is uitgegeven :-). Dan kunnen Nadine & Kevin inschatten hoe lang ze hun Oom en Tante nog moeten missen…….

 8. Frans en Joke zegt:

  Inge wat een leuk verhaal heb je geschreven. Het is elke keer weer leuk om te lezen en nu helemaal, alles nog een keer in vogelvlucht. We begrijpen dat jullie voorlopig nog niet naar Ned. komen. Geniet ervan en laat ons een beetje meegenieten door de leuke reisverhalen!

  Groetjes, Frans en Joke

 9. margriet zegt:

  Filosofisch stukje!! Leuk om alles zo op een rijtje te zien! We genieten nog van elk verhaal!!

 10. wil visser(moeder van Willemijn) zegt:

  Hallo Andries en Inge, ik was even een berichtje van onze neef aan het bekijken en toen dacht ik aan jullie…hoe zou het gaan?
  Ik trof het goed, want ik vond een compleet overzicht van jullie reis tot nu toe…indrukwekkend allemaal! Nog veel goede momenten toegewenst samen en een bijzondere jaarwisseling zal er wel inzitten denk ik zo!Een hartelijke groet van ons uit Hoorn!

 11. Joke zegt:

  Wat hebben jullie veel gedaan en gezien in een half jaar, fijn om even de samenvatting te lezen.

  Groetjes joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Nog lange niet :)
 • Recente reacties

 • Bezochte landen

 • Joho Insurances


  Wij zijn verzekerd via Joho Insurances zodat we onverwacht niet een nog duurdere reis maken.