Één maand in Vientiane

Geplaatst op door Andries in Geen categorie

Door onze verschillende dagelijkse activiteiten hebben we deze keer allebei wat geschreven.

Andries

We wonen nu een maand in ons appartement in Vientiane, het bevalt erg goed om weer even alles van jezelf te hebben. Een eigen keuken, koelkast, wc en badkamer, dat hadden we gemist. De eerste weken hebben we dan ook weinig spannends gedaan, behalve in het weekend lekker uit eten en de stad verkennen. Het nachtleven in Vientiane begint vroeg, want er is een officiële avondklok van 11 uur (ook op zaterdag) voor kroegen. In de praktijk sluiten de populairste plaatsen pas tegen half een. Er schijnt nog wel een bowling baan te zijn waar je heen kan als je nog langer wilt stappen, maar daar zijn wij nog niet geweest.

Toen Inge aan de slag ging bij Cope Laos ben ik eens gaan rondkijken wat er voor mij te doen viel. Engelse les geven voor een paar dagen leek me wel leuk, maar als je op een advertentie reageerde, hoorde je niets meer. Ook had ik wel zin om iets in mijn eigen vakgebied te doen, vandaar dat ik besloot contact op te nemen met mensen waar ik eerder voor heb gewerkt, en ben op freelance websites gaan reageren. Binnen een paar dagen had ik een paar opdrachten binnen, later kreeg ik zelfs een grotere opdracht van mijn voormalige werkgever E-mark. Ik ben dus helaas geen huisman geworden :).

Ik doe ook onze boodschappen in de stad. Waar je in Nederland de Albert Heijn inloopt en alles verzamelt, kun je hier naar Talat Sao, de grote markt. Het werkt net als een Nederlandse markt, alleen spreken ze alleen Laotiaans en wordt er ook vlees verkocht (geen koeling aanwezig). Dan sta je daar ’s morgens met een Laotiaan te onderhandelen over een kilo varkensvlees of een hele kip. De kippen hier zijn trouwens geweldig, er zit veel meer vlees aan dat het fabrieksvlees wat we in Nederland gewend zijn. En eenmaal thuis ga je samen de kip professioneel aan stukken snijden om bij het eten te gebruiken.

Afgelopen weekend was ik jarig en om dat goed te vieren zijn we naar Vang Vieng gegaan. Na een ritje achterin een verbouwde pick-up van 4 uur met een kamikaze-chauffeur kwamen we er vrijdagavond 21:30 aan, mooi op tijd. We konden weer een hutje krijgen bij de plek waar de vorige keer zaten. De volgende dag zijn we lekker gaan tuben, een zwemfeestje dus. Toch is het raar om met zijn tweeën te zijn op je verjaardag, je mist gewoon het huis vol visite van thuis. ’s Avonds zijn we ordinair pizza gaan eten, hebben met familie geskyped en zijn daarna gaan stappen. Zondag mochten we weer met de bus vier uur terug :).

Morgen vertrekken we voor twee weken met vakantie, we halen Trudy en Wouter op in Bangkok en gaan dan samen twee weken door Noord-Thailand en Laos reizen, daarna gaan zijn weer naar huis en gaan wij nog anderhalve maand in Vientiane aan de slag. Wat we daarna gaan doen is nog een verrassing.


Inge

Ik ben ondertussen ook al weer een maand aan het werk bij COPE Laos. Het bevalt nog steeds goed en het lijkt ook al veel langer dan een maand. Vorige week samen met twee collega’s een grote ganganalyse en looptraining cursus gegeven. We hopen dat de Laotianen er wat van opgestoken hebben, maar wij zeker weten, want ja, als je een training geeft moet je natuurlijk zelf ook goed alles weten, en dat was soms toch wel weer even diep graven. Ook ga ik ervoor stemmen dat ze in Nederland eens op gaan houden met alle terminologie in het Nederlands te vertalen, hoe vaak ik wel niet denk “uhh, dat ken ik niet, ohh bedoel je dat, ja dat ken ik wel, wij noemen het alleen even anders”. Wel erg goed voor mijn Engels dit allemaal.

De meeste presentaties werden door mijn collega’s gegeven, maar ik moest ook nog even aan de bak, en wel met een presentatie over hoe een video op te nemen en dit op de computer te zetten en hoe een datacollectie formulier in te vullen in Excel (door mezelf ontworpen). Klinkt makkelijk maar is nog best moeilijk met mensen die geeneens een laptop kunnen openen en aanzetten. Een voordeel is de vertaler die we erbij hebben, al is dat soms ook lastig, jij presenteert iets in het engels (waar niemand naar luistert) en dan wordt het in het Laotiaans nog eens verteld, en maar hopen dat hij het goed vertaald want wij verstaan er echt niks van. Dit maakt het allemaal wel erg langdradig.
Maar vrijdagmiddag konden we met een gerust hart een wijntje drinken op de goede afloop en gelukkig waren de meeste beoordelingsformulieren positief. Na mijn vakantie ga ik eens controleren of ze er echt iets van opgestoken hebben. Ook ben ik alweer bezig met een volgende cursus, dit maal over Ultrageluid, dit wordt waarschijnlijk maar één dag dus wat minder groot, maar ik moet het wel allemaal zelf doen. Pff, en ik gebruikte dat in Nederland echt nooit meer, dus weer terug de boeken in. Maar eerst lekker twee weken op vakantie.

Oh ja, voor iedereen die nog steeds niet door heeft dat het afgelopen zondag 1 april was: NEE, WE GAAN NIET TROUWEN!!!!!


Over Andries

Google Plus View all posts by Andries →

2 reacties op Één maand in Vientiane

 1. Gerda zegt:

  Toch jammer van dat trouwen, we hebben wel zin in een feestje! Veel plezier de komende 2 weken, wij gaan met Pasen Epe en omgeving verkennen :-).

 2. Danielle zegt:

  Hele fijne vakantie met zn viertjes.
  Mail je na jullie en onze vakantie weer.
  Groetjes Daan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1 April. Kikker in je bil!
 • Recente reacties

 • Bezochte landen

 • Joho Insurances


  Wij zijn verzekerd via Joho Insurances zodat we onverwacht niet een nog duurdere reis maken.