Buchara

Geplaatst op door Inge in Geen categorie

Donderdag 21 Juli zijn we, na een lange rit door Turkmenistan, aangekomen in Buchara, Oezbekistan. Alle kamers van het guesthouse waren bezet, maar we konden wel op een matrasje op het dak slapen. Heerlijk onder de sterrenhemel, met een koel briesje en de hele nacht gezelschap van een jong poesje. Helaas kwam om 6 uur de zon alweer op en was het om half 8 echt te warm om te blijven liggen.

De eerste missie was geld zien te vinden. Pinautomaten zijn hier zeldzaam, maar er was een bank waar je dollars op kon nemen. Het is hier veel voordeliger om dollars te wisselen op de zwarte markt, deze koers is daar namelijk zo’n 30% hoger dan de officiële koers. Voor dollars krijg je meer dan voor euro’s, want dit is ook de enige manier voor Oezbeken om aan dollars te komen. Op onze zoektocht naar geld kwamen we twee Nederlanders tegen, die met nog een vriend vanuit Nederland met de motor via Turkije en Iran naar Kirgizië reizen. Aan de grens hadden we van de douanebeambtes gehoord dat er vlak voor ons drie Nederlanders met de motor langs waren gekomen, dat waren zij dus.

Overdag de stad verkend. We hebben hier pas echt het gevoel in Centraal-Azië te zijn. Kleine straatjes, bruine huizen, veel vaak met blauw keramiek versierde medressas en moskeeën. Natuurlijk ook de Kalon minaret. Het verhaal gaat dat Dzjengis Khan (de grote strijder uit Mongolië) de stad wilde verwoesten, toen hij voor de Kalon minaret stond keek hij omhoog en viel zijn hoed af, en het afvallen van je hoed staat voor het verliezen van je macht, om hem weer op te pakken moest hij buigen. Toen besefte hij zich dat hij nog nooit gebogen had voor een stad die hij verwoestte en besloot dat het mocht blijven bestaan.

We hadden wel al dollars bemachtigd maar die moesten we nog even wisselen in Oezbeekse Som, hier ga je niet gewoon naar een wisselkantoor maar vraag je op straat wie er geld wisselt en dan is het even onderhandelen voor een goede koers. Ja, en dan heb je ineens een tas vol met geld. Voor 1 dollar krijg je zo’n 2400 Som. Als je 100 dollar wisselt krijg je 240000 som en het grootste biljet is hier 1000, dus je kan je wel voorstellen met wat voor een pakken geld wij rondlopen (240 of 480 biljetten). Zeker als je alles in biljetten van 500 Som krijgt. Erg leuk met afrekenen.

’s Avonds lekker gegeten met Frank en Dirk (de motorrijders). We waren ook weer Joss (de Duitse kunstenaar van de boot) tegen gekomen en we moesten echt even een biertje drinken met z’n allen om onze veilige tocht door Turkmenistan te vieren, lekker warm die Karakum woestijn met 50 graden plus. De volgende dag weer verder gegaan met de stad verkennen, je kan hier uren rond lopen op de vele bazaars, door de smalle straatjes, en onverwacht weer een medressa, moskee of oude karavanserai tegen komen. Het is hier wel nog steeds erg heet (zo’n 45 graden overdag) dus we kopen ons een ongeluk aan water en stoppen regelmatig voor een pot thee in een theetuin. We kwamen ook nog een oude kermis tegen die waarschijnlijk nog uit het Sovjettijdperk stamt, hier even een ritje gemaakt in het reuzenrad, best een mooi uitzicht over de stad. In het guesthouse zitten voornamelijk Fransen. Het schijnt dat Oezbekistan in Frankrijk een hele goede naam heeft en dat er daarom hier zoveel Fransen zijn, ik dacht dat die mensen nooit hun eigen land verlieten. Maar ze zitten dus hier. Ook spreken veel mensen Engels, dat is toch wel weer erg fijn na bijna 2 maanden Russisch (al is het Engels vaak een mengelmoes van Engels en Russisch ;-)) Zondag besloten we naar Khiva te gaan in het zuid-westen van Oezbekistan. Daar zijn we nu maar daarover later meer. En of Andries naar de kapper is geweest…5 reacties op Buchara

 1. Robina zegt:

  hey hey!

  Weer mooi verhaal!!!!
  Ben druk bezig met alles regelen voor mn China tripje, gaat veel tijd inzitten met een kind erbij :-) maar heel veel zin in!!! en zo leuk jullie weer te zien dan!!! is dan een half jaar geleden! en ben er dan ook met Inge dr verjaardag!!!! leuk leuk leuk!!!

  Geniet verder van het lekkere weer, hier wordt het nu eindelijk een beetje beter :-)

  Liefs Robina

 2. margriet zegt:

  Leuk verhaal en wat heeeeerlijk al dat geld hahaha!!
  Jammer dat je oma nooit geloofde als ze zei dat thee zo goed is voor de dorst……….
  Maar mail even een foto van je nieuwe kapsel!!!
  Hier alles goed, wel veel regen dus jullie dozen dobberen vrolijk door de kruipruimte…………….

 3. petra van asselen zegt:

  leuk om weer te lezen
  GENIET! xx

 4. Gerda zegt:

  ‘To cut, or not to cut’ dat is de vraag die ons tot het volgende verslag zal bezig houden….

 5. Martijn zegt:

  Hey leuk jullie site kwam ik net tegen op Google. Ik was tijdens mijn reis in 2009 in Turkmenistan en Uzbekistan, en ben een nieuwe reis aan het plannen rondom deze landen en de rest van Centraal Azië. Helemaal top dat jullie het aandurfden om de boot te nemen vanaf Baku, ikzelf zag het niet zo zitten, maar diepe buiging daarvoor. Heb jullie site even in mn bookmarks gezet, zal later eens zien of jullie nog leuke dingen hebben meegemaakt. Veel plezier nog daaro, groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Joepie we zijn rijk (oh, toch niet helaas)
 • Recente reacties

 • Bezochte landen

 • Joho Insurances


  Wij zijn verzekerd via Joho Insurances zodat we onverwacht niet een nog duurdere reis maken.